2014. július 10., csütörtök

Hová kell a vesszőt tenni amerikai angolban?

Jó, elismerem, hogy ez egy elég bevállalós téma, de azért megpróbálom. Az igazság az, hogy ahány style book, annyi szokás, és mindettől függetlenül, mégis vannak alapvető szabályai a vessző elhelyezésének az angol nyelvben. Habár ezt igen előszeretettel rúgja fel bárki, akinek az írott szavára adnak...

Ahogy Oscar Wilde egyszer fájdalmasan megjegyezte: "Az egész reggelem ráment, hogy behúzzak egy vesszőt, a délutánom meg azzal, hogy kitöröljem."

Szerencsére azért létezik egy leegyszerűsített konvenció, amit bárki követhet az összetett mondatok leggyakoribb fajtájánál, és annak alkalmazásával (majdnem) biztos, hogy nem követ el hibát a vesszők elhelyezésekor. A szabály rövidítése: FANBOYS. Eszerint összetett mondatoknál, ahol a tagmondatok önállóan is megállják a helyüket, és köztük a következő kötőszavak jelennek meg, for, as, nor, but, or, yet, so,  akkor azok elé vesszőt kell tenni. (pl.: My uncle was a butcher, but he always remained a vegetarian.)

Miért FANBOYS? Ez egy mnemónikus szerkezet, vagyis a szó emlékesztetőül szolgál a szabályra a 7 kötőszó kezdőbetüinek összerakásával. Persze emellett vesszőt máshova is kell tenni, de ezeknek a szabályai már viszonylag egyszerűen követhetők.

Felsorolásnál: ha a mondatban felsorolás szerepel, a felsorolt szavak közé vessző kerül, és ha a lista utolsó tagja előtt egy "and" vagy "or" jelenik meg, az ugyancsak kaphat egy vesszőt, de ez nem kötelező. (pl.: Our cat's busy life includes eating, sleeping, cleaning and sharpening his claws on the leather couch.)

E szabály alól kivételt képez amikor a felsorolásban két szó van és ezek sorrendje nem cserélhető fel. (pl.: My big fat Greek wedding had a thousand guests.)

Mondat bevezetésnél: sokszor az írott gondolatot egy időbeli, helybeli vagy másmilyen felvezetés kezd, hogy a szövegnek folyamatosságot adjon. Eme felvezetések után is vessző kerül(het). (pl.: Before I invited my friends, I already knew that I wanted to make a cheesecake for them.)

Mondat megszakításnál: sok esetben a mondat közepébe olyan megszakítás kerül, ami ugyan szerves része annak, de egy gondolati beszúrásként jelenik meg ott. Ez esetben a beszúrás elé és mögé is vessző kerül. (pl.: Sheila found skiing an absolutely thrilling sport, one of the many she enjoyed, until she broke her leg in three separate places.)

Mondat közti idézetnél: ha egy mondatban idézet szerepel, az idézőjel elé vesszőt kell tenni. Itt érdemes megemlíteni, hogy az angol nyelvben nincs alsó idézőjel, és a záró idézőjel elé kerül a pont, vessző, stb, és nem mögé, mint néha a magyarban. (pl.: John said he was "extremely busy," so he couldn't come. - John azt mondta, hogy "nagyon elfoglalt", tehát nem tudott jönni.)

Dátumoknál: az Associated Press Stylebook szabálya szerint a dátumok kiírásakor, annak elemeit vesszőkkel kell szétválasztani, ha ott az év is szerepel, és az évszám után is megjelenik egy (pl.: April 22, 1968, is my date of birth.)

Továbbiak: igenek és nemek után (Yes, I will be home. No, I won't stay longer.), megszólításnál (Dad, you always make me laugh.), azonos szavaknál (It depends on what the meaning  of the word is, is.), nagy számoknál 999 után (1,000 and 1,000,013).

Hová nem kerül vessző?

  • Szöveg felolvasásakor a mondatban lévő szünettartásnál. Ezt azért érzem fontosnak megemlíteni, mert sokan reflexből vesszőt tesznek szüneteknél.
  • Összekötő szavaknál, mint például because, however és ehhez hasonlók, amik nincsenek a FANBOYS listában. Ha két tagmondat külön mondatként is megállja a helyét, akkor pontosvesszővel (;) kell a őket szétválasztani vagy külön mondatban írni.

Na, remélem ez segített egy kicsit. Ha nem, akkor lehet kommentálni helyesbítés vagy pontosítás végett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése